pondelok, 17. decembra 2012

Bai Mao Hou

Ďalším spomienkovým čajom na moje tohtoročné leto je zelený čaj Bai Mao Hou. Jedná sa o Lu Cha z oblasti Fujian s rokom zberu 2011. Čo v tomto prípade nie je až také zlé.  


Listy v suchom stave sú zrolované do malých guličiek - perál. Na jednej strane tmavo zelený lesklý list kontrastne s biely chĺpočkami obrastený tips.

Vôňa zohraté listu je veľmi silná a prenikavá pripomínajúca lúku, teda trávnatá, kvetinková a trochu ovocná.


Tento čaj je veľmi odolný, ale zároveň náchylný na preľúhovanie. Dáva veľmi veľa nálevov, pri pomere 5g na 200ml a 2+min, dokáže dať až 6 intenzívnych plných nálevov. Chuť je hutná príjemne sladká pripomínajúca med, veľmi vegetatívna trávnatá, dotvorená jemnou horkosťou s stopami vlhkého zaúdenia.


V čajovej miske žiari svetlo žltá priehľadná tekutina. Podľa listov je zrejmé, že sa jedná o tips + dva vrchné lístky.


Pomerne špecifický čaj, ktorý je vhodný na každodenné popíjame či do prírody. Nie je náročný na prípravu, len je pomerne dosť náchylný na preľhovanie, čo znamená, že je veľmi drsný a horký.   

5 komentárov:

  1. Odpovede
    1. Pekné :) Biela opica je skvelý jarný čaj, ale ako píšeš dosť náchylný ja prelúhovanie tak ako iné čínske jarné čaje. Ja ju pripravujem na 140 ml /4g čaju a prvé nálevy zlievam takmer ihneď. :) Vzhľadom skôr biely no nálevom zelený čaj :)

      Odstrániť
  2. Tento čaj mám velmi rád, mám tu ještě sklizeň 2012 poměrně vysoké kvality. Podle mě by ale neměl být rolován až do kuliček, jak píšeš (pochopil jsem že myslíš něco jako zhu cha), ale spíše jen jaksi "zmačkán" kdy jsou listy jednoum, maximálně 2x volně stočeny o 180 stupňů. Ale možná se pletu.
    Naprostý souhlas s tím, že se velmi snadno přetáhne.
    Narozdíl od naprosté většiny čajů ho ale připravuji jinak. Jen cca 2-3g na 100 ml gaiwan, jen 4 nálevy 45, 30, 45, 60. 90 stupňů voda. První nálev z toho mého čaje, co tu mám, je naprosto vynikající blížící se vyšším sortám long jingu. V dalších se pak objevuje již více "travnatosti". Každopádně takto chutná úplně jinak než při klasické přípravě (4g, 15, 10, 20 atd.)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj LL,

      ten môj čaj je naozaj až taký ako Zhu Cha viď obrázok: http://img812.imageshack.us/img812/4491/dsc5593f.jpg

      Odstrániť
    2. Teda to vypadá, že máme sice názvem stejný ale vzhledem úplně rozdílný čaj, což je zvláštní...ten vzhled je tak rozdílný, že bohužel ani nemůžu doporučit mojí přípravu nahoře, protože to vypadá jako jiný čaj :) Bohužel se mi rozbil fotak, tak nemohu nafotit, ale 95% lístků mého čaje je svinuto maximalne, jako ta spirálka vpravo nahore na tvé fotce - proste jiný čaj. Škoda, že nejsi z CZ, nemůžeme porovnat a otesterovat. Hlavní ale je že nám chutnají :)

      Odstrániť