utorok 29. januára 2013

2010 Tu Lin Wuliang Shan Sheng Zhuan Cha

Posledným shengom zo zbierky je Tu Lin z roku 2010 a oblasti Wiliang Shan. V originále sa jedná o 100g stredne silno lisovanú tehličku, z ktorej som mal 10g vzorku.

Oblasť pohoria Wuliang sa nachádza ďaleko severne nad šiestimi slávnymi čajovými pohoriami niekde na úrovni hlavného mesta Yunnanu Kunmingu.

The last sheng from my sample collection is 2010 Tu Lin form Wiliang area. Originally it is a 100g brick which is semi-tough molded, but I had only a 10g sample.

The area of Wuiliang is located far north above the six famous tea mountains somewhere on the same level as the capital city of Yunnan - Kunming. 


Pri hľadaní informácií o polohe som objavil zaujímavú tabuľku o ekvivalentoch hodnôt HDP jednotlivých provincií Číny ku ostatným krajinám sveta. Napr. taký Yunnan má HDP ako Maďarsko čo celkom sranda lebo 10 miliónov  Maďarov dokáže vyprodukovať to čo 56 miliónov Yunnančanov.

When I was searching for the informations about the location I found out an interesting table about the equivalents China provinces rates of GDP in contrast with other world counties. For example Yunnan GDP is equal to Hungarian thats interesting because 10 millions of Hungarians are able to produce the same as 56 millions of Yunnanians.


Ale späť k čaju. Vôňou tento čaj patrí ku tým drsnejším, ktoré majú horkastú drevanto-živicovú vôňu. Po tom ako gaiwan vychladne tak vystúpia do popredia kvetnaté tóny.

Horkosť je v náleve  dominantná s trochou kyslosti. Po prehltnutí  sa chuť dá prirovnať ku grepu alebo tabaku - niečo medzi tým. Horkasto-kyslá dochuť, ktorá sa po chvíli premení z grepovo-tabakovích čŕt na dlhotrvajúcu maslovú chuť.

Back to tea, the smell of this tea is bitter and woody. When the gaiwan got cool in the smell were dominating the flower tones.

The bitterness with acid were dominating in the taste. After I swallowed, the taste could be compared to grape or tobacco. The aftertaste, I would considered as butter.


Samotný nálev má tmavú farbu - žltú s odtieňom do oranžovej a hnedej. To čo ma na tom to čaji asi najviac sklamalo a nebol som prekvapený sú listy. V popise čaju je napísané, že by sa malo jednať o listy zo starých čajovníkov, ale konečné zlisované listy sú nasekané.

The color of the infusion was yellow with orange-brown tone. I was not happy about the leafs which were cuts. In the shop informations is written that it supposed be from old tea treas. 


Na záver len asi toľko, že čaj nájdete v prípade záujmu na slávnečaje.cz. Osobne by som ho teraz ešte nepil, ale možno takých xyz rokov bude tá horkosť rozležaná a bude fajn.

In the conclusions, in a case of interest you cau find it on slavencaje.cz. Personally, I think it is not drinkable now, but maybe after of xyz years of good storage it would fine tea.

2 komentáre:

  1. Souhlas, osobně tento čajík používám pouze jako "lomcovák" když potřebuji nabudit, s tím zráním nevím, možná se ta hořkost transformuje v takovou tu kafrovost či mentolovost, ale měl bych své pochybnosti. Sekání listu je jinak zcela normální postup, zejména u těchto do malých útvarů lisovaných čajíků. S tím pak souvisí i jejich náchylnost k přelouhování, protože porušený list pustí téměř okamžitě vše co má v sobě.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na tenhle vzorek a jeho ochutnávku jsem se těšil, protože mě osobně chutnal velmi! Také jsem se ponějpv pozastavil nad "drobností" lístků a při prvních zkouškách ho, jak píše Michal, přelouhoval. Měl jsem ale k dispozici několik celých cihliček a tak i prostor na experimenty. Je pravda, že tenhle materiál chce pečlivý přístup. Pak se může objevit celá škála chutí sušeného ovoce v chuti i vůni a kouřovost není nijak patrná. Možná, že dá trochu méně nálevů, než velkolistové varianty. Alespoň se mi to tak zdá. Zároveň to zpracování vyvolává otázku, jestli má cenu dlouhodobě uskladňovat. Možná bude lepší, což nemohu posoudit. Sám jsem sice koupil tenhle čaj opakovaně, ale vždy jsem ho spotřeboval. :-)

    OdpovedaťOdstrániť