pondelok, 4. februára 2013

2009 Boyou „Grade 7 Brick“ Shu Zhuan Cha

Shu sú v našom pásme synonymom pre slovo pu-erh, pokladáme ich za jedny z najstarších čajov, ktoré nás vyliečia aj z tej najťažšej choroby a upravia nám pri tom aj vysoký tlak. Netreba sa pritom báť tej zemitosti, ktorá je hlavným znakom každého dobrého pu-erhu a spáli nám nežiadúci tuk. Toto sú klasické bullshity ktorými je tento pomerne nový druh čaju ovešaný. Keby sme k shu pu-erhom  pristupovali  takto, tak Boyou 2009 by teda rozhodne nebol pu-erhom.

In our region word Shu is a synonym for term pu-erh. We considerate them as one of the oldest teas which are able to cure us from the hardest disease and as a byproduct they set our blood pressure. You should not be afraid of the earthy aroma which is the main feature of high quality pu-erh and run down our fat. Those are ordinary bullshits about shu pu-erh. If we looked on Boyou through this description, it would not be a pu-erh at all.


Rozhodne nezapácha zemitosťou čí zaúdením, ale je príjemne sladký, jemne smotanový a orieškový. Pochádza z oblasti Meng Hai a pomerne novej továrne Boyou Tea Production, ktorú založil bývali člen Menghai TF.

This tea definitely does not smell earthy, but it is nice sweet and slightly creamy and nutty. Its very pleasant. It came form Meng Hai area and form Boyou Tea Production, which was established by member of Menghai TF.


Pripravil som ho v mojej novej yixing konvičke, ktorú som kúpil použitú. Po dlhých hodinách vyvarovania a začajovávania v silnom náleve stratila väčšinu svojej atramentovej pachute. Jej objem niečo pod 150ml. Vzhľadom na to, že mám iba 10g vzorku a chcem si vypiť aspoň dva-krát pred jej potencionálnou kúpou, tak som použil polovicu 5g.

I prepared it in my new yixing teapot, which I bought used and after a long boiling it lost almost all ink aroma. Its volume is about 150ml. However I had only 10g sample and wanted to drink it two times so I used 5g.  


Tento shu nemá žiadne veľmi výrazne rušivé tóny, jeho chuť je príjemne krémovo-smotanová dominatnou sladkosťou a orieškovou arómou, ktorá sa drží ešte chvíľu v ústach.

Nálev má tmavo-červenú priehľadnú číru farbu. Tehla je lisovaná hydraulickým lisom pomerne pevne, čo ju predurčuje na dlhšie skladovanie vo vlhkom prostredí. Mao-cha pochádza z jarného zberu roku 2007 a bola nechá v "sypanom" stave dva roky a následne zlisovaná o dva roky neskôr v lete roku 2009.

This tea does not have any unpleasant tones. Its taste is sweet creamy and nutty, which is present in the aftertaste.

The infusion has a dark-red color. The brick is molded is hydraulically and tough. The Mao-cha came from 2007 spring collection and it was produced in the summer of 2009.   



Na záver hodnotím tento čaj veľmi kladne, narozdiel od 1999 CNNP Green Mark, ktorý je úplná pecka, pôsobí omnoho jemnejšie. Tento čaj v prípade záujmu nájdete na SláveČaje.cz ako 10g vzorku alebo 250g tehlu.

So, I consider Boyou 2009 as a good tea, which is unlikely 1999 CNNP Green Mark is much more slighter. If you are interested in this tea you can find on  SláveČaje.cz as 10g sample of whole 250g brick.

2 komentáre:

  1. Teda peknú konvičku máš, na aký čaj bola predtým začajovaná ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, na shu len trochu nevoňala tak som ju zatiahol ešte raz.

      Odstrániť