nedeľa, 24. marca 2013

LongFeng.cz: 2007 Xiao Beeng Cha - 5 years Edition

Nízko letia oblaky
Ktoré vietor prihnal z východu
Počasie ako stvorené na mozgovú príhodu
Prší už neviem koľko dní
Padá jarná depresia

...
Chladný marec pomaly končí...

Táto zima to je naozaj never-ending-story, ráno sa zobúdzame do dvoch extrémov: snehu alebo krásneho teplého slnečného počasia. Už som si myslel, že preladím na zelené čaje, ale dnešný nedeľný obed a hore popísaná atmosféra si pýta načrieť ešte do krabice so vzorkami shengov.

This winter is a never ending story, in mornings we are waking up into two extremes: snow or nice sunny weather. I hoped that I would have drunken green tea, but this Sunday lunch and the weather wanted some sheng.  


Druhý koláč, ktorý sa longfeng.cz na svoje piate narodeniny vylisoval pochádza z roku 2007. Od jeho zberu na jar bol  tento sheng ponechaný v sypanej podobe až do októbra 2012 uplynulo teda pekných 5 rokov. Práve to, že bol ponechaný ako mao cha mu napomohlo ku rýchlejšiemu zreniu, čo neskôr uvidíme.


Čaj bol zlisovaný slabšie ako jeho mladší brat z roku 2012 do 200g Xiao Beeng Cha. Oblasť, z ktorej pochádza by mala byť Wu Liang a zberaný z prirodzene rastúcich stromov


The second beeng cha which longfeng.cz is 2007. It was stored as mao cha for five years and produced at October 2012, thanks to had not been pressed for this time it has better aged taste.

The sheng is lighter pressed than his younger bother from 2012, it is pressed into 200g Xiao Beeng Cha and came from area of Wu liang form the older trees.


Vôňou tento čaj nie je veľkým trhákom, ako trň v oku je celý čaj nasmradnutý dymovosťou / údenosťou. Zároveň okrem iného má tento sheng drsnejši vyzretejší charakter drevnato-živicoví s tónami tmavšieho ovocia a mentolovou linkou.

The smell is not pleasant, it is smoky like bacon. Otherwise there are dominating the bitterness and has woody character with sweet tones of black fruit and menthol line.


Veľmi sa mi podobal na Mengku 2009 mal veľmi podobný chuťový charakter. Drsnejšia-trpkejšia a zároveň jemne sladká chuť s náznakmi ovocia. Všetkými nálevmi sa tiahla mentolová línia, ktorá dala tomuto pu erhu iný vyzretý rozmer.

It remind me Mengku 2009 - it has a similar character. The taste was bitter and lightly sweet - fruity. In each infusion was present a menthol line which gave to this pu erh anther dimension. 


Farba nálevu je tmavo oranžová. Listy sú pomerne dotrhané a sem-tam nejaký väčší celý list. To čo ma trochu znepokojilo je množstvo tzv. čajového prachu.

Musím uznať, že keď som tento čaj prvýkrát pil tak ma odradila už vôňa a už som z neho nemal dobrý pocit. Teraz ma naozaj zaujal. Každopádne v prípade záujmu ho môžte nájsť v Avre.

The color is dark orange and leafs are mostly cut with some whole large leaf. What was disturbing was that there was a tea dust (small pieces of leafs).

5 komentárov:

  1. Tento čaj je takový typický zátupce čajíků z Wuliang. Mne například ta uzenost a kořeněnost dost sedla, co mi trochu vadilo je taková lehká nakyslost, kterou připisuji dry storage, trochu vlhčí podmínky by mu myslím prospěly. Jinak trochu evokuje produkce slavné Xiaguan TF. Prach jsem nějak vůbec nezaznamenal. Neměl jsi spíš jen nadrcený vzorek? Osobně si myslím že po tak roční+ aklimatizaci u mne ve větším vlhku bude super. Chápu však, že vadí ta uzenost, znám dost lidí, kterým vadí, takže neboj, nejsi sám :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prvýkrát ma to hrozne odradilo, ale teraz tento druhý krát mi prišiel omnoho lepší asi mi sadol. Premýšľam nad či by som si z neho neobstaral celý koláč...

      Odstrániť
    2. On se ten čaj hodně změnil časem a je čímdál lepší. Jistě, každýmu sednout nemusí, ale já si ho dávám v čajovně často, a to i přesto, že jsou k mání i další velmi zajímavé puerhy...

      Odstrániť
  2. Tak jste mě donutili ho dnes okusit. Skutečně, v suchém stavu voní dost kouřově. Zajímavé je, že spařený list kouřově téměř nevoní a tato vůně se začala vrace až po 8 nálevu. Chuť skutečně obsahuje nakyslou linku - je to dobře nebo špatně? To nevím. Od zakoupení byl uložen v puerotéčičce :) kde je průměrně 60% vlhkosti. Každopádně mě ten čaj donutil pomlaskávat a když mě k tomuto ča donutí, tak mi chutná. Dal jsem deset nálevů, dal by víc, tipuji 14, ale došla voda z tetsubinky a nebyl čas na další přípravu. Dobrý čaj. Příště zkusím pouze 3 gramy, shcválně co to udělá.
    LL

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa to tiež núti ho ochutnať ešte raz, budem si musieť zohnať ďalšiu vzorku :)

      Odstrániť