pondelok 12. augusta 2013

Jedno neďelné poobedie / Sunday afternoon

Po dlhšom čase som sa stretol s mojim čajovým kamarátom a zašiel si už tradične do medickej na čaj. Dali sme si dva čaje jeden červený a druhým bola ďalšia vzorka shengu z pu-erh.sk.

After long time I met my tea friend and we went into park (Medical garden) for tea. We drank two tea, the first was red (Hong Cha) and the second was another sample from pu-erh.sk


Prvý je známy červený čaj pochádzajúci z Yunnanu (konkrétne MengHai) a často krát nesie aj názov Yunnan Red čo je v preklade Dian Hong. Celý názov však v tomto prípade je Dian Hong Gong Fu Jin Zhen. Bol zakúpený z Čajového Domu, avšak nemôžem s určitosťou určiť z akého roku je, keďže ani samotný obchod tento údaj to neuvádza, ale predpokladám že by to mal byť z 2012.

V rozohriatom gaiwane bolo cítiť vôňu typickú pre tmavé ovocné čaje s ibištekom. Z ovocia tam najviac dominovali sušené hrozienka a slivky ale prítomné tam boli medové, čokoládové tony a nádych kože, ktorým doslova celý nálev voňal.

Čaj zo seba vydal 3 hutné, silné a výdatné nálevy, ktoré mali silnú slivkovú arómu okorenenú prenikavou horkosťou a hrozienkovo karamenlovou dochuťou. Celkom v pohode čaj, akurát viac by sa hodil do iného počasia :)

The first tea was red tea from Yunnan (MengHai) and mostly we can find it as Yunnan Red which means Dian Hong. Full name of this certain tea is Dian Hong Gong Fu Jin Zhen. He bought it in Tea Trade but we were not sure about the year because the shop did not write it, but I expect that it is 2012.

In warmed gaiwan I felt smell which typical for dark fruit tea with hibiscus. There were dominating tones of dried grapes and plum but also honey, chocolate and leather tones.

It gave us three strong and intensive infusions which had bitter plum aroma which grapes caramel aftertaste. Nice tea but not for this season / weather.  



Druhý, pre mňa, zaujímavejší čaj bol ManZhuan 2013 z pu-erh.sk. Tieto mladé shnegy sú v niečom ako zelené čaj, ktoré lepšie voňajú ako v skutočnosti chutia. Možno, že je to drsné takto to povedať, ale čím ďalej mám tento pocit, i keď pri mladých shengoch to nie je až také výrazné. Samozrejme rokmi zrenia sa to výrazne zmení.

The second for me much more interesting tea was ManZhuan 2013 from pu-erh.sk. Those young shengs are similar to green tea because the have better smell than taste. Maybe it is rough to say it but more and more I have this feeling but it will change by aging.  


Vôňu by som opísal ako krásne sladkú, priamo ovocnú s kvetinovým podtónom. Z ovocia tam najviac vyčnieva tmavé lesné ovocie a zároveň hutná (i keď slabšia ako pri Bulangovi) gu-shu vôňa. Môj kamarát ju charakterizoval: kyseľkavá prezretá aróma marhule a taký spotený nádych.

Chuťou obstojný gu-shu nebolo v ňom cítiť žiadne rušivé elementy. Vôňu nálevu by som prirovnal ku vodnému melónu. Samotnú chuť by som zase charakterizoval sladkú melasovú s tónmi tmavého ovocia, sušených hrozienok a lúčnych kvetov.

Sladnúca dochuť nie veľmi "vyprofilovaná" / jasná a ani sa mi nezdala veľmi vľúdna, ale pôsobí tak trochu sucho. Tým čím sa tento čaj môže naozaj pochváliť boli listy, pekné veľké žilnaté nebál by som sa tvrdiť, že sa jedná o gu-shu.

Ešte pripojím pohľad môjho kamaráta: živšia kyselkavá ovocná chuť po hrozienkach, ale nie veľmi sladký a hrozienková dochuť.

The smell I would describe as nicely sweet, direct friuty with flower tones. From fruits are present dark forest fruit and also intensive gu-shu aroma (not like in Bulang). My friend described it as: acid overripe apricot aroma and sweaty.

It is a nice and good tasting gu shu puerh without any unpleasant elements. The smell of the infusion I compare to water melon. The taste I characterize as sweet molasses with tones of dark forest fruit and dried grapes and flowers.

The aftertaste was long and not very specific / clear and it did not interest me it feel little bit dry. The nice thing about the tea are leafs which large and veined, I am not afraid to considerate them as gu-shu.

So, I am just add the view of my friend on this sheng: fresh, acid, fruity taste of dried grapes. To him it was not so sweet and it has the grapes aftertaste

2 komentáre:

  1. Pekne si sa rozpisal, rad si citam tvoj blog :) Miso z Harmony. (nejde sa mi prihlasit do gmailu, ta aby si vedel o koho ide :D )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, čo ti poviem po mesiaci čo som bol mimo mam čas, veľa čaju na písanie a už aj počasie :) Škoda nevyužiť.

      Odstrániť