pondelok, 28. októbra 2013

Gyokuro Tensho Marukyu Koyamaen

Od začiatku leta mi duša pišťala po nejakom dobrom japonskom čaji a v posledných dňoch sa táto túžba umocňovala až ma prinútila si nejakého japonca zadovážiť. Výber padol na Gyokuro Funjinami, ktoré je jednak cenovo dostupné a veľmi chutné. Avšak dnes som spolu s mojimi dvoma čajovými kamarátmi zašiel do parku a vychutnali sme si (doslova sme sa rozpúšťali nad) tromi čajmi. Jednak porovnanie dvoch vynikajúcich špičkových Gyokur od Marukyu Koyamaen (Funjinami & Tensho) a jedného shengu BaDa 2008.

Jeseň je krásny čas na pitie čaju, čas rôzneho počasia, do ktorého sa hodí iný čaj. Dnešné teplé slnečné poobedie si vyslovene pýtalo Gyokuro. Suché nesparené listy Gyokura Tensho majú krásnu sviežo zelenú farbu a ľahkú jemnú sladko ovocnú vôňu doplnenú o trávnaté horkejšie tóny. Už sparené listy majú veľmi sladkú ovocnú vôňu, ktorá najviac pripomínala svetle hrozno či priam prechádzku viničom. V úzadí je cítiť dokonale jemná trávnatá aróma a ako Dong (na fotke) poznamenal: "Vonia to ako jar..."

Prípravu sme zvolili tzv. na čajový olej tj. 8g na 100ml zaliaté 55°C vodou. Z kyusu sa po 5 min vyliala hustá olejovitá tekutina plnej svetlo žlto-zelenej farby. V náleve bola bohate zastúpená široká škála chutí. Jednak sladká ovocná chuť bieleho hrozna ako aj sladká mladá kukurica. Zároveň trávnaté a morské riasovo-slané horkejšie tóny a silná zreteľná umami chuť. Krásna komplexná chuť! Druhý nálev sme pripravovali iba 3min, tretí len 2min  a štvrtý nálev už iba 1:30min. Na záver čajovania nám ostala v ústach prekvapivá aróma, na ktorú sme zvyknutý pri svetlých málo oxidovaných Taiwanských oolongov a to takú tu maslovo sladko ovocno kvetinovú.

Divná farba, divný výraz / weird color, weird face. 
From the begging of the summer I had a desire to drink Japanese tea and this desire had been growing at the last days and it forced me to buy one. I choice Gyokuro Funjinami, which is not too expensive and it's tasty. Today, me and my two tea friends went out to the park and we enjoyed two Japanese Gyokuros form Marukyu Koyamaen (Funjinami & Tensho) and one sheng pu-erh BaDa 2008.

An autunm is a great time for drinking tea, it's a time of different weathers form different tea. Today's nice, warm and sunny weather was made to enjoy a Gyokuro. Dry leafs of Gyokuro Tensho had nice fresh green color and sweet fruity smell which reminded us the smell of grapes or walk in vineyard. In the background is present perfect light grassy aroma and as Dong (on photo) noticed: "It smell's like Spring..."

The preparation we had choice tea oil which means: 8g on 100ml and 55°C water. After 5min from kyusu came out light yellow-green color oil liquid. In the infusion was wide range of taste. On the one hand, there was sweet fruity grape aroma with young sweet corn. On the other hand, there was present grassy, algae marine salt tones and strong umami taste. Nice strong and complex taste! The second stepping we prepared just 3min, the third only 2min and th last one 1:30min. At the end we felt in our mouths a butter sweet-fruity aroma which we are familiar with from the light less oxidized Taiwanese oolongs.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára